Vragen over gehoorverlies

Vind hier antwoorden op algemene vragen over gehoorverlies

Neem contact op met een audicien

Gehoorverlies FAQ's

 • Hoe herken ik hoorproblemen?

  Meestal beginnen gehoorproblemen geleidelijk, zonder ongemak of pijn. Familieleden en vrienden leren zich meestal aan te passen aan het gehoorverlies, zelfs zonder dat ze het in de gaten hebben. Hier zijn een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen om te bepalen of u een gehoorverlies heeft:

  1. Vraag ik vaak aan mensen of ze iets willen herhalen?
  2. Heb ik problemen met het volgen van converstaties met twee of meer mensen tegelijk?
  3. Heb ik moeilijkheden met wat er wordt gezegd tenzij ik de spreker aankijk?
  4. Lijkt het net of andere mensen mompelen of de woorden inslikken?
  5. Heb ik moeite met het horen in drukke omgevingen, zoals restaurants, winkels en bijeenkomsten?
  6. Heb ik moeite met het verstaan van vrouwen en kinderen?
  7. Staat het volume van de tv of radio harder dan bij anderen?
  8. Ervaar ik geluiden in het oor, zoals suizen of piepen?

  Als u meerdere vragen met "ja" heeft beantwoord, dan bestaat er een kans dat u gehoorverlies heeft.

 • Als ik een gehoorverlies had zou mijn arts het me hebben verteld?

  Niet noodzakelijk. Slechts ongeveer 13% van de artsen screenen routinematig op gehoorverlies. Aangezien de meeste mensen met gehoorproblemen prima horen in een rustige omgeving (zoals het kantoor van uw arts), kan het erg moeilijk zijn voor uw arts om dit probleem te herkennen. Alleen een getrainde professional kan de ernst van uw gehoorprobleem vast stellen, of u zou kunnen profiteren van een hoortoestel en welk type het beste zou zijn voor u.

 • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies?

  Er zijn verschillende oorzaken. De belangrijkste daarvan zijn overmatige lawaai, infecties, genetica, aangeboren afwijkingen, infecties van het hoofd of oor, veroudering, en reactie op medicijnen of behandeling van kanker.

 • Zijn er verschillende typen van gehoorverlies?

  Ja. Er zijn drie soorten van gehoorverlies:

  1. Perceptief: De meest voorkomende vorm, het gebeurt wanneer de binnenoor zenuwen (en haarcellen) beschadigd zijn en niet goed auditieve signalen naar de hersenen door kunnen geven. Kan worden behandeld met hoortoestellen.
  2. Geleidend: is typisch het gevolg van belemmeringen in het oor. Meestal kunnen ze medisch of chirurgisch worden behandeld.
  3. Gecombineerd: Een combinatie van perceptief en geleidend.
 • Beïnvloedt gehoorverlies niet alleen oude mensen?

  Gehoorverlies kan ontstaan op elk moment, op elke leeftijd. In feite zijn de meeste mensen met gehoorverlies (65%) jonger dan 65 jaar! In de VS zijn er bijvoorbeeld zes miljoen mensen in de leeftijd van 18-44 jaar met gehoorverlies, en ongeveer een-en-een-half miljoen zijn leerplichtig.

 • Zijn er concrete acties of medicijnen die ik voor gehoorverlies kan nemen?

  Slechts 5% van gehoorverlies bij volwassenen kan medisch of chirurgisch worden verbeterd. De overgrote meerderheid van mensen met gehoorverlies (95%) worden behandeld met hoortoestellen.

 • Wie behandelt hoorverlies?
  • Audiologen zijn professionals met een Master diploma, Au.D. of Ph.D. in de Audiologie, de studierichting die ze hebben gekozen. Ze zijn gespecialiseerd in testen, evalueren en behandelen van gehoorverlies. Een audioloog mag ook hoortoestellen aanpassen.
  • Audiciens zijn opgeleid in het aanpassen en programmeren van hoortoestellen. Audiciens zijn gediplomeerd en (in Nederland StAr) gecertificeerd om het het gehoor te testen en hoortoestellen aan te passen bij gebruikers.
  • De KNO arts is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van het oor, neus, keel, hoofd en nekaandoeningen.
 • Als ik denk dat ik een hoorprobleem heb, wat moet ik doen?

  U kunt het beste een afspraak maken met een gehoor professional, zoals een audioloog, audicien of een KNO arts voor een evaluatie, consultatie en gehoortest. Bij de meeste audiciens worden hiervoor geen kosten berekend.

 • Hoe vind ik een audicien?

  Bij het zoeken naar de behandeling van gehoorverlies, moet u een audicien zoeken die de beschikbare technologie begrijpt en nazorg biedt. Contact op met een audicien in uw buurt, of bel (+31)055 3602111.

 • Zal het niet dragen van een hoortoestel ervoor zorgen dat mijn slechthorendheid opvalt?

  Terwijl u misschien bezorg bent over het comsmetische aspect van een hoortoestel, is het slechthorenheid vaak voor de omstanders nog veel duidelijker merkbaar. Wanneer u niet of onjuist reageert op vragen die u gesteld worden of moet vragen om herhaling, dan valt dit meer op dan het dragen van een hoortoestel.

  Hoortoestellen vandaag de dag zijn klein, discreet en stijlvoller dan ooit tevoren. Sommige zijn zelfs onzichtbaar. En de kans is groot dat als u eenmaal een hoortoestel hebt, de kwaliteit van uw leven zal zo veel verbeteren dat cosmetica niet zo'n probleem meer zal zijn voor u.

 • Hoe zal een hoortoestel mijn kwaliteit van leven verbeteren?

  Onderzoek bij mensen met gehoorverlies heeft aangetoond dat hoortoestellen een belangrijke rol spelen in iemands sociale, emotionele, psychologische en fysieke welzijn.

  Het is aangetoond dat onder andere de volgende punten verbeteren wanneer uw gehoorverlies behandeld is (1):

  • Communicatie in relaties 
  • Intimiteit en warmte in familierelaties
  • Gemak in de communicatie
  • Gevoel van controle over je leven 
  • maatschappelijke participatie     
  • Emotionele stabiliteit  

  Als u alle voordelen van een verbeterd gehoor overweegt, kunt u zien dat hoortoestellen een groot potentieel hebben om uw leven positief te veranderen.

  1 Bron: www.betterhearing.org
 • Hoe werkt een hoortoestel?

  De meest eenvoudige omschrijving is dat hoortoestellen apparaatjes zijn met microfoons die geluid omzetten in elektrische signalen. De versterker versterkt dit signaal waarna de luidspreker dit signaal weer omzet in geluid. Een batteri is noodzakelijk om het hoortoestel te laten werken.

 • Zal een hoortoestel mijn gehoor herstellen?

  Alhoewel hoortoestellen niet het volledige gehoor kunnen compenseren (behalve bij gevallen van een zeer licht verlies), zijn onze hoortoestellen ontworpen om zachte geluiden weer te laten horen die u daarvoor niet kon horen en te voorkomen dat harde geluiden oncomfortabel voor u klinken. Ze zijn ook ontworpen om het vermogen te verbeteren om spraak te verstaan, in een rumoerige omgeving.

 • Zal ik in staat zijn om te horen in een rumoerige omgeving?

  Alhoewel hoortoestellen niet alle achtergrondgeluiden kunnen wegfilteren, zijn onze geavanceerde hoortoestellen ontworpen om sommige achtergrondgeluiden te verminderen zodat u prettig kunt converseren. De hoortoestellen verbeteren de communicatie op plekken zoals restaurants, zakenlijke bijeenkomsten en ontmoetingen met familie en vrienden.

 • Wat zijn de verschillende soorten en modellen van hoortoestellen?

  Hoortoestellen zijn verkrijgbaar in diverse modeleln, bijvoorbeeld hoortoestellen die volledig achter het oor gedragen worden of onzichtbare hoortoestellen, en zijn verkrijgbaar in verschillende technologieniveaus welke het beste aansluiten bij uw wensen en budget. Bezoek onze Hooroplossing vinden pagina en bekijk zelf de diverse mogelijkheden.

 • Hoe weet ik welk hoortoestel het beste is voor mij?

  Er zijn meerdere factoren die zullen bepalen welk hoortoestel het meest geschikt is voor u. Bijvoorbeeld de mate van het gehoorverlies, uw levensstijl en de grootte en de vorm van uw oor en gehoorgang. U kunt beginnen met de hooroplossing vinden tool, tevens zal uw audicien u adviseren wat voor u de beste keus is.

 • Wat zijn de ontwikkelingen in hoortoestel-technologie?

  Net als veel andere high-tech apparaten (tv's, telefoons, computers), hebben hoortoestellen een grote technologische revolutie in de afgelopen tien jaar ondergaan en vooral in de laatste paar jaar.

  Het beste van de hedendaagse hoortoestellen zijn ontworpen om vrijwel alle feedback te elimineren ; maakt het luisteren in rumoerige omgevingen gemakkelijker en comfortabeler; stream stereo geluid van tv's en radio's rechtstreeks naar het hoortoestel zelf; laat u via de telefoon hands-free praten; en nog veel meer. Alle in het oor hoortoestellen zijn kleiner (in sommige gevallen onzichtbaar) en comfortabeler en krachtiger dan ooit tevoren.

 • Is er een aanpassingsperiode nodig voor gewenning aan het dragen van hoortoestellen?

  Ja. De meeste mensen hebben een aanpassingsperiode van maximaal vier maanden nodig voordat hij gewend is aan - en het ontvangen van het volledige voordeel van - het dragen van hun hoortoestellen. Echter, u moet zeker duidelijke voordelen kunnen verwachten tijdens deze proefperiode.

 • Zal ik een hoortoestel voor beide oren nodig hebben?

  Met twee oren horen (het zogenaamde binauraal horen) is vaker beter dan een éénzijdige aanpassing. Als u gehoorverlies heeft aan één van beide oren, dan kunt u prima met één hoortoestel aangepast worden. Leeftijd en lawaai gerelateerd gehoorverlies is doorgaans beiderzijds, maar elke gehoorverlies is verschillend. Wanneer u gehoorverlies in beide oren heeft, dan zal u waarschijnlijk meer baat hebben bij een binaurale oplossing. tegewoordig kiest ruim twee derde van de mensen een binaural oplossing en deze groep gebruikers geeft doorgaans aan meer tevreden te zijn dan de mensen die één hoortoestel dragen.

 • Hoeveel kosten hoortoestellen?

  De prijs van het hoortoestel hangt af van het specifieke model en de mogelijkheden die u wenst. Samen met uw audicien kunt u bepalen welke technieken u nodig heeft en uw audicien kanu vertellen wat de kosten zijn. In sommige gevallen is het bij de audicien mogelijk om de hoortoestellen in delen te betalen. Verder is in sommige gevallen een volledige of gedeeltelijke vergoeding van uw zorgverzekeraar mogelijk.

 • Zijn goedkope hooroplossingen goed?

  Goedkope modellen zijn gewoon hoorversterkers die alles harder zullen maken (inclusief alle omgevings geluiden om u heen). Ze zullen bijvoorbeeld niet apart menselijke stemmen van achtergrondgeluiden kunnen onderscheiden of directionele geluiden horen zoals vandaag de dag de meer geavanceerde hoortoestellen ontworpen zijn om te doen.

 • Welke garantie's krijg ik op hoortoestellen?

  De audiciens die met onze Starkey producten werken zullen u altijd in staat stellen om de hoortoestellen eerst te mogen testen alvorens deze aan te schaffen. Na aanschaf zijn de hoortoestellen voorzien van een uitgebreide garantie mits u zorgvuldig met uw hoortoestel omgaat.

 • Moet ik overwegen om een ​​hoortoestel online te kopen?

  Starkey is ervan overtuigd dat u het best mogelijke resultaat met uw hoortoestellen behaalt wanneer u een audicien in zijn of haar winkel bezoekt. Daarom bevelen we geen retailers aan die via het internet verkopen. Lees hiervoor onze policy betreffende internet verkopen.