Gehoorverlies komt vaak voor en is behandelbaar

Een op zes volwassenen van 18 jaar of ouder lijdt aan gehoorverlies.1 Lees hier alles over gehoorverlies. En over de mogelijke behandelingen.

video-blurb-archelle

Wat is gehoorverlies?

Gehoorverlies is een afname in ons vermogen om bepaalde geluiden te horen. Wereldwijd hebben 432 miljoen volwassenen hier last van.2 Omdat gehoorverlies geleidelijk optreedt, is het belangrijk om u bewust te zijn van de eerste tekenen.

Typen en oorzaken Tekenen van gehoorverlies Preventie
People playing jenga.
Couple hugging.

Ontdek of u gehoorverlies heeft

Test uw gehoor nu. Onze gratis online hoortest duurt slechts vijf minuten.

Doe de hoortest

Gehoorverlies heeft invloed op alle aspecten van uw leven

Het gehoor speelt een belangrijke rol in ons mentale welzijn, fysieke gezondheid en algehele kwaliteit van leven. Toch laten miljoenen mensen hun hoorverlies onbehandeld, ondanks onderzoeken waaruit blijkt dat onbehandeld gehoorverlies kan lijden tot een verhoogd risico op vallen, depressie, angst en zelfs dementie.

Behandeling Redenen om hulp te krijgen Help een vriend of familielid
Ladies going to yoga class.

Vijf stappen naar een goed gehoor

Als je goed hoort, leef je beter. Onze stapsgewijze gids legt uit hoe u een gezond hoorleven kunt leiden.

Ontvang de gratis gids

Veelgestelde vragen

Vaak beginnen gehoorproblemen geleidelijk zonder ongemak of pijn. Bovendien leren familieleden en vrienden zich vaak aan te passen aan iemands gehoorverlies zonder zich te realiseren dat ze het doen. Hier zijn enkele vragen om te bepalen of u gehoorverlies heeft.

Lees meer

Er zijn in beginsel drie soorten gehoorverlies: perceptief-, geleidings- en gemengd gehoorverlies. De meeste mensen ontwikkelen een vorm van slechthorendheid als ze wat ouder worden. Wanneer de leeftijd van 65 jaar of ouder is bereikt, is één op de drie mensen in meer om mindere mate slechthorendheid.

Lees meer

Er zijn verschillende oorzaken van het onstaan van gehoorverlies. De belangrijkste oorzaken zijn overmatig lawaai, erfelijkheid, aangeboren afwijkingen, infecties van het hoofd of oor, leeftijdsgebonden en als reactie op drugs of behandeling van kanker. Elk type gehoorverlies heeft een eigen oorzaak.

Lees meer

Slechts 13% van de artsen screent routinematig op gehoorverlies. Aangezien de meeste mensen met een gehoorbeperking prima horen in rustige omgevingen (zoals het kantoor van uw arts), kan het zeer moeilijk zijn voor uw arts om dit probleem te herkennen. Alleen een getrainde hoorprofessional kan de ernst van uw gehoorprobleem bepalen en beoordelen of u al dan niet baat zou kunnen hebben bij een hoortoestel en welk type dan het beste voor u zou zijn.

Deze lijst met vragen kan u helpen de antwoorden te krijgen die u nodig heeft van een audicien

Gehoorverlies is niet per definitie aan leeftijd gebonden, het kan op elke leeftijd ontstaan. Het is zelfs zo dat de meeste slechthorenden jonger zijn dan 65 jaar.

Audiologen zijn gespecialiseerd in het testen, evalueren en behandelen van gehoorverlies. Audiciens zijn getraind in het adviseren en aanpassen van hoortoestellen. KNO artsen zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van oor-, neus-, keel-, hoofd- en nekaandoeningen.

Het is aangetoond dat de hoorbaarheid van spraak door het gebruik van mondkapjes en afstand houden verslechtert terwijl liplezen onmogelijk is, twee factoren die allebei onmisbaar zijn voor het spraakverstaan. Hoortoestellen — en functies zoals onze Edge modus en mondkapjesmodus — compenseren dit verlies aan hoorbaarheid op verschillende manieren en kunnen erbij helpen mensen met een mondkapje makkelijker te verstaan.

Lees meer