Symptomen van gehoorverlies

De tekenen van gehoorverlies zijn duidelijker dan u denkt.

Een op de zes volwassenen van 18 jaar of ouder heeft last van gehoorverlies.1 Hier volgen een aantal verschijnselen waaraan u kunt zien of u of uw dierbare misschien aan gehoorverlies lijdt.

Veelvoorkomende tekenen van gehoorverlies

U vraagt anderen vaak om zichzelf te herhalen

Als u merkt dat u zegt "wat zeg je?" wanneer iemand tegen u spreekt, of dat u moet kijken naar iemand om te horen wat ze zeggen (door ook het lezen van hun lippen), kan uw gehoor verminderd zijn.

U zet de tv op een volume dat anderen luid vinden

Wanneer u geen gesprek kunt voeren omdat uw tv te hard staat, is het tijd voor een gehoortest.

U heeft moeite met het volgen van gesprekken op rumoerige plaatsen

Dit is een van de eerste uitdagingen die mensen met gehoorverlies tegenkomen: iemand vloeiend verstaan op een lawaaiige plek als bijvoorbeeld een druk restaurant.

U heeft moeite met het horen en verstaan van vrouwen en kinderstemmen

Hoogtonig gehoorverlies is heel gebruikelijk - dus het is te verwachten dat vrouwen- en kinderstemmen moeilijk zijn om te horen en te verstaan.

U heeft het gevoel dat anderen mompelen

Een klassieke klacht van mensen die gehoorverlies hebben, is dat anderen niet duidelijk spreken. Als u merkt dat u ervaart dat mensen mompelen en moeilijk te verstaan zijn, kan dat een symptoom van gehoorverlies zijn.

U heeft moeite met verstaan van telefoongesprekken

Wanneer u af en toe moeite heeft om te verstaan, is dat geen reden tot zorgen. Wanneer u echter voortdurend het gevoel heeft dat u niet goed verstaat aan de telefoon - of u nu een vaste of mobiele telefoon gebruikt - kan dit een symptoom van gehoorverlies zijn.

U vermijdt sociale situaties die u eerder met plezier bezocht

Mensen die niet gemakkelijk kunnen deelnemen aan een gesprek in gezelschap, kunnen zich buitengesloten voelen van gesprekken. Ook kunnen slechte ervaringen met het proberen te horen in de openbare ruimte reden zijn te besluiten dat het makkelijker is om uitnodigingen af te wijzen en thuis te blijven.

U heeft last van oorsuizen.

Een fluittoon in uw oren wordt vaak beschouwd als een symptoom van gehoorverlies of schade aan het auditieve systeem. Gehoorverlies en tinnitus gaan vaak hand in hand.

Uw omgeving geeft aan dat u een verminderd gehoor heeft

Wanneer meerdere mensen in uw omgeving aangeven dat ze twijfels hebben over uw gehoor, zou dat een reden kunnen zijn om uw gehoor te laten testen.

Volgende: Preventie 

Waarom mensen gehoorverlies negeren

Mensen die gehoorverlies ondersteunen door het dragen van hoortoestellen zeggen vaak: "Waarom heb ik zo lang gewacht?" Hier zijn vier veelvoorkomende redenen:

Het wordt niet herkend

"Ik heb geen gehoorverlies" wordt dan gezegd of, "je mompelt en praat te zacht".

Het hoorverlies is eenvoudig te verbloemen

"Ik zet gewoon het volume hoger, vraag anderen om zichzelf te herhalen of vermijd plaatsen waar horen een probleem is."

Het wordt niet gezien als geen groot probleem

Veel mensen zijn niet bekend met onderzoek dat gehoorverlies koppelt aan vallen, depressie, sociaal isolement en dementie. Het is waardevol om de noodzaak van goed horen op waarde te schatten.

Men denkt dat hoortoestellen hinderlijk zijn

Misschien was dat in het verleden zo, maar de hoortoestellen van vandaag zijn slim, verfijnd en ontworpen om te dragen en te vergeten dat u ze in heeft.

Veelgestelde vragen

Vaak beginnen gehoorproblemen geleidelijk zonder ongemak of pijn. Bovendien leren familieleden en vrienden zich vaak aan te passen aan iemands gehoorverlies zonder zich te realiseren dat ze het doen. Hier zijn enkele vragen om te bepalen of u gehoorverlies heeft.

Lees meer

Er zijn in beginsel drie soorten gehoorverlies: perceptief-, geleidings- en gemengd gehoorverlies. De meeste mensen ontwikkelen een vorm van slechthorendheid als ze wat ouder worden. Wanneer de leeftijd van 65 jaar of ouder is bereikt, is één op de drie mensen in meer om mindere mate slechthorendheid.

Lees meer

Gehoorverlies is niet per definitie aan leeftijd gebonden, het kan op elke leeftijd ontstaan. Het is zelfs zo dat de meeste slechthorenden jonger zijn dan 65 jaar.

Slechts 13% van de artsen screent routinematig op gehoorverlies. Aangezien de meeste mensen met een gehoorbeperking prima horen in rustige omgevingen (zoals het kantoor van uw arts), kan het zeer moeilijk zijn voor uw arts om dit probleem te herkennen. Alleen een getrainde hoorprofessional kan de ernst van uw gehoorprobleem bepalen en beoordelen of u al dan niet baat zou kunnen hebben bij een hoortoestel en welk type dan het beste voor u zou zijn.

Deze lijst met vragen kan u helpen de antwoorden te krijgen die u nodig heeft van een audicien

U kunt een afspraak te maken met een audicien of KNO arts voor een hoortest. Audiciens bieden deze hoortest meestal vrijblijvend aan, bij een hoortest afgenomen bij de KNO poli zullen wel kosten worden berekend.

Lees meer

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Gehoorverlies speelt een belangrijke rol in onze cognitieve gezondheid

  Deskundigen hebben onbehandeld gehoorverlies gekoppeld aan een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en dementie.

  Ontdek waarom
 • Test uw gehoor

  Vraagt u zich af of u gehoorverlies heeft? Onze gratis online test duurt slechts vijf minuten.

  Doe de gehoortest
 • Waar te kopen

  Vind een audicien bij u in de buurt die Starkey hoortoestellen verkoopt.

  Vind een lokale audicien