Hoorverlies

Wat moet ik doen als
ik een gehoorprobleem heb?

Wat te doen wanneer ik vermoed dat ik gehoorproblemen heb?

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer u vermoedt dat u een gehoorverlies heeft. Wanneer u zich zorgen maakt over de mogelijke kosten, biedt uw audicien vaak een vrijblijvend informatie gesprek en hoortest tijdens uw eerste bezoek. U kunt ervoor kiezen om een audioloog, KNO-arts of audicien te bezoeken voor uw eerste onderzoek. Bij de keuzes die u hierin maakt is het goed om in gedachten te houden dat een vroegtijdige hoortest en advies u verderop in het traject kunnen helpen. Hieronder leest u waarom.

Vaak zijn er tegen de tijd dat er ondersteuning gevraagd wordt al effecten merkbaar in sociale, psychologische, cognitieve, financiƫle en gezondheidsaspecten van het leven die in verband staan met het gehoorverlies. Een vroege behandeling van gehoorverlies is de sleutel tot het voorkomen van de effecten die hier worden genoemd.

De sociale en psychologische gevolgen van gehoorverlies

Onbehandeld gehoorverlies kan schadelijk zijn voor relaties. Het onvermogen om effectief te communiceren met anderen leidt tot isolatie en vervreemding.

 • Met onbehandeld gehoorverlies kan de inspanning die het veroorzaakt om te communiceren leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, negativisme, woede, spanning, stress en depressie.
 • Omdat het moeilijk is om gesprekspartners goed te verstaan, kan gehoorverlies leiden tot vermijding of terugtrekking uit sociale situaties, sociale afwijzing en eenzaamheid.

De cognitieve effecten van gehoorverlies

Veel symptomen van de "ouder wordende hersenen," zoals verslechterd geheugen en de verminderde capaciteit om nieuwe taken te leren, kunnen ook tekenen zijn van gehoorverlies. Onderzoek toont aan dat het vermogen om te denken en multitasken wordt verminderd wanneer de hersenen overuren maken om te horen en verstaan. Slechthorenden en hun familieleden moeten begrijpen dat symptomen van cognitieve achteruitgang ook symptomen van een verminderd gehoor kunnen zijn.

De impact van gehoorverlies op de effectiviteit van het werk

Onbehandeld gehoorverlies kan ook invloed hebben op het vermogen om effectief te werken. Studies uitgevoerd door het Better Hearing Institute hebben aangetoond dat een persoon met onbehandeld gehoorverlies voor een grotere uitdaging staat om succesvol te zijn in zijn of haar beroep. Dit kan zelfs leiden tot een inkomensverlies.

Volgende: Gehoorverlies en cognitieve achteruitgang

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • 50 voordelen van beter gehoor

  Er zijn oneindig veel voordelen aan de behandeling van gehoorverlies. We hebben de top 50 in deze gratis gids opgesomd.

  Download
 • De reis naar een beter gehoor

  Vind antwoorden op de meest voorkomende vragen over gehoorverlies.

  Antwoorden krijgen
 • Vijf stappen naar beter gehoor

  Onze gratis gids leidt u door wat u moet doen als u gehoorverlies heeft.

  Download