Redenen om hulp te vragen

Gehoorverlies speelt een belangrijke rol in veel zaken die onze kwaliteit van leven beïnvloeden. Dat is de reden waarom deskundigen een vroege behandeling adviseren.

Gehoorverlies heeft invloed op ons emotionele welzijn

Wanneer we geen beperkingen in ons gehoor hebben, is er niets dat ons weerhoudt om te genieten van de geluiden van gelach, muziek, natuur of gesprekken met familie en vrienden. Het horen van deze geluiden helpt ons genieten en maken ontegenzeggelijk momenten onvergetelijk en het leven veel leuker.

Wanneer het gehoor is aangetast, vervagen de geluiden die we als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Dat leidt tot een opstapeling van veranderingen die ons emotioneel kunnen beïnvloeden.

 • Gehoorverlies kan voor verlegenheid zorgen
 • Ontbrekende favoriete geluiden kunnen leiden tot verdriet
 • Ontbrekende kritieke informatie kan leiden tot angst
 • Het niet horen van gesprekken kan leiden tot een buitengesloten gevoel
 • Buitengesloten voelen kan leiden tot depressie en sociaal isolement

Gehoorverlies heeft invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid

Gehoorverlies speelt een belangrijke rol in ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Onderzoek toont steeds meer aan gehoorverlies kan worden gekoppeld aan dementie en cognitieve achteruitgang. Als we goed horen is het veel gemakkelijk om betrokken, alert en actief te blijven.

Wanneer het gehoor wordt aangetast, wordt ons gevoel van ruimte kleiner, worden waarschuwingssignalen gemist en trekken we ons terug uit sociale activiteiten of situaties. Dit maakt onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kwetsbaar.

 • Volwassenen met gehoorverlies hebben tot vijf keer meer kans op dementie1
 • Gehoorverlies houdt verband met een drievoudig risico op vallen2
 • Mensen met een gehoorverlies maken tot 50% meer kans op verwondingen door een ongeval3

1.  Bron: Johns Hopkins Medicine
2.  Bron: Johns Hopkins Medicine
3.  Bron: JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery


Gehoorverlies heeft invloed op het dagelijks leven

Meer dan wat dan ook, houdt het gehoor ons verbonden met de wereld om ons heen. Of het nu gaat om communiceren met vrienden en familie, interactie met collega's, genieten van een musical, film of tv-show of wakker worden met vogels die buiten uw raam zingen. Als je beter hoort, leef je gewoon beter.

Maar als het gehoor wordt aangetast, kunnen die verbindingen, interacties en momenten worden gedempt en zorgen voor spanning, wat een impact heeft op onze kwaliteit van leven.

 • Het ontbreken van de eerste woorden van een kleinkind of een mooi verhaal tijdens het familiediner
 • Gevoel verdwenen uit een gesprek of een goede grap
 • Het beperken van eens leuke sociale activiteiten
 • Minder onafhankelijk, minder zelfverzekerd en minder veilig gevoel
 • Gefrustreerde vrienden en familie door uw constante verzoeken om te herhalen wat er gezegd werd
 • Niet ten volle leven omdat gehoorverlies u tegenhoudt
Volgende: Help uw partner, famlie of vrienden 

Veelgestelde vragen

Terwijl u ongetwijfeld bezorgd over het uiterlijk, het compenseren van een gehoorverlies door mensen te vragen om zichzelf te herhalen, ongepast reageren op mensen (of helemaal niet reageren), of zelfs terugtrekken uit sociale situaties is meer voor de hand liggend dan het dragen van een hoortoestel. De huidige hoortoestellen zijn klein, discreet en stijlvoller dan ooit. Sommige zijn zelfs onzichtbaar.

Meer informatie over veelvoorkomende mythes en feiten over het dragen van hoortoestellen

Onderzoek naar mensen met gehoorverlies en hun significante anderen heeft aangetoond dat hoortoestellen een belangrijke factor spelen in het sociale, emotionele, psychologische en fysieke welzijn van een persoon.

Ontdek hoe hoortoestellen uw levenskwaliteit kunnen verbeteren

Hoewel geen enkel hoortoestel uw gehoor weer normaal kan maken (behalve in gevallen van zeer mild gehoorverlies), zijn hoortoestellen ontworpen om u zachte geluiden te laten horen die u voorheen niet kon horen, en te voorkomen dat harde geluiden onaangenaam luid voor u worden. Ze zijn ook ontworpen om uw vermogen om spraak te begrijpen te verbeteren, zelfs in rumoerige omgevingen.

Lees meer

Er lijkt een verband te zijn tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang volgens onderzoek uitgevoerd en gepubliceerd door een team van artsen bij Johns Hopkins en het National Institute on Aging. Volgens de studie, "oudere volwassenen met gehoorverlies hebben meer kans om problemen te ontwikkelen denken en herinneren dan oudere volwassenen wier gehoor normaal is."

Lees meer

Gehoorverlies kan om een aantal redenen optreden. Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze beginnen om hun gehoor te verliezen als gevolg van de natuurlijke veroudering proces. Uw gehoorgezondheid draagt bij aan uw algehele welzijn en levenskwaliteit. Begin uw reis naar een betere algehele gezondheid vandaag.

Net als veel andere high-tech apparaten (tv's, telefoons, computers), hoortoestellen hebben ervaren een grote technologische revolutie in het afgelopen decennium en vooral in de afgelopen jaren.

Lees meer

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Om te behandelen of niet te behandelen

  Wat moet u doen als u gehoorverlies heeft? Deze korte video kan u helpen met uw antwoord.

  Bekijk nu
 • 50 voordelen van beter gehoor

  Er zijn oneindig veel voordelen aan de behandeling van gehoorverlies. We hebben de top 50 in deze gratis gids opgesomd.

  Download
 • Gehoorverlies speelt een belangrijke rol in onze cognitieve gezondheid

  Deskundigen hebben onbehandeld gehoorverlies gekoppeld aan een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en dementie.

  Ontdek waarom