Hoortoestellen

Zullen mensen
mijn hoortoestel opmerken?

Zal het dragen van een hoortoestel opvallen bij de mensen in mijn omgeving?

Met de huidige technische ontwikkelingen zijn hoortoestellen zeer klein of zelfs onzichtbaar te maken waardoor de kans groot is dat niemand het zal opvallen dat u een hoortoestel draagt. Tenzij u er natuurlijk zelf voor kiest om juist te laten zien dat u prachtige hoortoestellen draagt. In alle gevallen valt moeizaam of zelfs slecht horen veel meer op dan wel hoortoestel dan ook.

Maar wanneer u nog niet overtuigd bent en zich zorgen maakt over een onzeker gevoel, dan bent u daarin niet alleen. De gebruikelijke fabeltjes rond hoortoestellen zijn niet meer dan dat, fabels. Laat deze u - of uw partner of relatie - dus niet in de weg staan om weer volop van het leven te genieten met alle geluiden die daarbij horen.

Hier zijn enkele veel voorkomende fabels en feiten over het dragen van hoortoestellen.

“Ik heb gehoord dat hoortoestellen meer problemen met zich meebrengen dan de moeite waard is.”

De waarheid: Ieders ervaring is anders. Uw vriend of familielid kan niet de resultaten hebben gekregen die was verwacht, maar dat betekent niet dat er geen goede oplossing is voor u. Met de geavanceerde digitale technologieën van vandaag zijn veel klachten over de prestaties van hoortoestellen, comfort en functionaliteit volledig opgelost.

Hoortoestellen zijn duur

Het is waar dat hoortoestellen een aanzienlijke investering zijn. Maar gezien de verbetering die hoortoestellen brengen voor uw kwaliteit van leven, productiviteit en potentiële inkomsten is die investering meer dan de moeite waard. Prijzen variëren tussen de verschillende technische prestaties en mogelijkheden, modellen en aanbieders. Dus het loont om al uw opties te bespreken met een professionele audicien, inclusief de mogelijkheden van een vergoeding van uw zorgverzekeraar of fiscale voordelen.

Hoortoestellen zijn lastig in gebruik

Iedereen ervaart het anders. Uw vriend of familielid heeft misschien niet het verwachte resultaat gekregen, maar dat betekent niet dat er voor u geen goede oplossing bestaat. Met de geavanceerde digitale technologieën van vandaag zijn veel klachten over hoortoestelprestaties, comfort en functionaliteit volledig opgelost.

Hoortoestellen piepen en fluiten

De waarheid: Een van de meest gehoorde klachten van hoortoestelgebruikers was het ‘piepen’ of ‘fluiten’ van het hoortoestel. Deze zo genoemde ‘hoorbare feedback’ treedt op wanneer de versterking van het hoortoestel uit de gehoorgang lekt en in de microfoon van het hoortoestel komt waar deze opnieuw wordt versterkt, samen met alle andere geluiden die de microfoon binnenkomen.

Het was een enorme irritatie voor hoortoestelgebruikers en resulteerde er soms zelfs in dat zij hun hoortoestellen niet gebruikten. Tegenwoordig zijn hoortoestellen echter voorzien van geavanceerde technologie die de vervelende hoge pieptonen of fluiten, algemeen bekend als “feedback”, geheel voorkomt. Digitale signaalverwerking minimaliseert of elimineert feedback voordat deze ontstaat, door de feedback onmiddellijk te herkennen en direct te onderdrukken.

Hoortoestellen versterken achtergrondgeluid te veel.

Versterkt achtergrondgeluid was vroeger een van de belangrijkste klachten onder dragers van hoortoestellen. Dat komt doordat analoge hoortoestellen alle geluiden gelijk versterkten, waardoor achtergrondgeluiden onaangenaam luid werden. Digitale signaalverwerking, directionele microfoons en ruisonderdrukkingsfuncties die zijn ontworpen om spraak van ruis te onderscheiden, werken tegenwoordig geavanceerd om de geluiden die u wilt horen te versterken en het volume van achtergrondgeluid te verminderen. De nieuwste generaties ruisonderdrukkingssystemen tasten de spraakkwaliteit of de hoorbaarheid van zachte geluiden niet aan en verbeteren daarmee uw spraakverstaan in rumoerige luistersituaties aanzienlijk.

Tegenwoordig zijn hoortoestellen echter voorzien van geavanceerde technologie die de vervelende hoge pieptonen of fluiten, algemeen bekend als “feedback”, geheel voorkomt. Digitale signaalverwerking minimaliseert of elimineert feedback voordat deze ontstaat, door de feedback onmiddellijk te herkennen en direct te onderdrukken.

“Mijn gehoor is niet zo slecht.”

Omdat gehoorverlies vaak geleidelijk optreedt, merken veel mensen niet hoe erg het in feite is geworden. Wanneer u mensen in uw omgeving vaak vraagt zich te herhalen, het tv-volume verhoogt of er bij gesprekken steeds misverstanden ontstaan, is het misschien tijd om een hoortest te doen. Uit onderzoeksgegevens blijkt dat vroegtijdig compenseren van een hoorverlies effectiever is. Als u te lang wacht, kunnen uw hersenen misschien het vermogen verliezen om spraak te herkennen en te verwerken. U kunt zelfs tekenen van geheugenverlies vertonen en een verminderd vermogen om te multitasken ervaren. Lees hier meer over de relatie tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang.

“Ik ben nog niet klaar om er oud uit te zien.”

In het verleden vormde het dragen van hoortoestellen misschien een teken van een wat hogere leeftijd. Een concept dat velen maar moeilijk te accepteren vinden in onze jeugdminnende cultuur. Deze kijk verandert, nu er steeds meer babyboomers op jongere leeftijd hulp zoeken voor gehoorverlies.

De nieuwe hoortoesteluitvoeringen zijn tegenwoordig kleiner en discreter dan ooit. Natuurlijk zijn hoortoestellen leverbaar in een kleurenpalet dat aansluit bij uw haar- en huidskleur. Maar er zijn ook toestellen die juist modieus gekleurd zijn en opvallen als modern elektronisch communicatie-accessoire, vergelijkbaar met Bluetooth® telefoonaccessoires. Het komt er uiteindelijk op neer dat een gehoorverlies veel duidelijker is dan uw hoortoestellen ooit zullen zijn. Het accepteren van de hulp die deze geavanceerde apparaten tegenwoordig bieden, kan u zo jong houden als u zich voelt.

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Test uw gehoor

  Vraagt u zich af of u gehoorverlies heeft? Onze gratis online test duurt slechts vijf minuten.

  Doe de gehoortest
 • Hoortoestelvinder

  Zoek een hoortoestel dat bij u in de juiste plaats is.

  Slag
 • Een afspraak plannen

  Vind een Starkey professional

  Maak een afspraak