Behandeling van gehoorverlies

Denkt u dat u gehoorverlies heeft? Dit is wat u kunt doen.

Hoewel gehoorverlies niet omkeerbaar is, zijn de meeste gevallen gemakkelijk te behandelen.

Wat te doen als u gehoorverlies heeft

Als u heeft geconcludeerd dat u misschien gehoorverlies heeft – bijvoorbeeld nadat u onze online hoortest heeft gedaan – raden wij u aan om te overleggen met iemand die gespecialiseerd is in hoorproblemen.

U kunt beginnen met een bezoek aan uw huisarts, die u waarschijnlijk zal doorverwijzen naar een audicien of audioloog. Maar u kunt natuurlijk ook meteen rechtstreeks naar een hoorzorgprofessional gaan.

Het doel is om een professional te vinden die gespecialiseerd is in horen. Iemand die de apparatuur, training en expertise heeft om uw gehoor grondig te evalueren en met u samen te werken aan een gepersonaliseerde behandelingsoplossing.


Stel het bezoek aan een hoorprofessional niet uit

Experts raden aan om gehoorverlies zo snel mogelijk te behandelen. Studies tonen aan dat onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot klachten als depressies en angsten, maar ook tot een verhoogd risico op vallen en ziekenhuisopnames en zelfs dementie. Hoe langer u leeft met een onbehandeld slechthorendheid, hoe langer en moeilijker het zal zijn om te herstellen zodra de behandeling begint.

"Als u gehoorverlies goed wilt aanpakken, doe het dan eerder vroeger dan later... voordat in de hersenen structurele veranderingen plaatsvinden."
— Frank Lin, M.D., Ph.D. Johns Hopkins Medicine

Een persoonlijke hooroplossing

Wanneer een gehoorverlies wordt bevestigd tijdens uw afspraak met een audicien, krijgt u waarschijnlijk hoortoestellen voorgeschreven. Hoortoestellen zijn veruit de meest voorkomende manier om gehoorverlies te behandelen. Ze kunnen de meerderheid van de mensen met gehoorverlies enorm helpen, vooral als de hoortoestellen zijn aangepast door een ervaren professional.

Net zoals elke persoon uniek is, zijn de gehoorbehoeften van elke persoon uniek. Daarom is het belangrijk dat uw nieuwe hoortoestellen geprogrammeerd en aangepast zijn aan uw specifieke gehoor- en levensstijlbehoeften. Natuurlijk is een juiste service en nazorg ook belangrijk.


De hoortoestellen van vandaag zijn wonderen van de moderne techniek

Net als andere high-tech apparaten, zijn hoortoestellen in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Ze zijn kleiner geworden, bieden een betere geluidskwaliteit en bevatten nieuwe mogelijkheden zoals fitnesstracking of valdetectie.

Van “onzichtbare” oplossingen die diep in uw oor passen tot draadloze opties die audio streamen vanaf uw tv of telefoon, de hoortoestellen van vandaag bieden een natuurlijker gehoor, passen comfortabeler en presteren betrouwbaarder dan ooit tevoren.

Volgende: redenen om hulp te krijgen

Veelgestelde vragen

U kunt een afspraak te maken met een audicien of KNO arts voor een hoortest. Audiciens bieden deze hoortest meestal vrijblijvend aan, bij een hoortest afgenomen bij de KNO poli zullen wel kosten worden berekend.

Lees meer

Slechts 5 procent van het gehoorverlies bij volwassenen kan medisch of chirurgisch worden verbeterd. De overgrote meerderheid van de Amerikanen met gehoorverlies (95 procent) worden behandeld met hoortoestellen.

Lees meer

Terwijl u zich voorbereidt op het maken van een afspraak met een hoorprofessional, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden.

Meer informatie

De hoortoestellen van vandaag zijn er in een breed scala aan maten en stijlen — van degenen die achter het oor zitten tot volledig onzichtbare hoortoestellen — en verschillende technologische niveaus hebben om aan uw specifieke behoeften en budget te voldoen.

Meer informatie over uw opties

Ja, er hoortoestellen zijn beschikbaar voor mensen met eenzijdig gehoorverlies. Het Starkey CROS-systeem levert oplossingen voor:

 • Personen met weinig tot geen gehoor bij één van hun oren en een normaal gehoor in het andere oor (CROS)
 • Personen met weinig tot geen gehoor bij één van hun oren en een gehoorverlies in het betere oor (BiCROS)

Lees meer

Hoewel geen enkel hoortoestel alle achtergrondgeluiden kan filteren, zijn onze geavanceerde hoortoestellen ontworpen om bepaalde soorten achtergrondgeluid te verminderen, zodat u genieten van gesprekken en de communicatie verbeteren op plaatsen zoals restaurants, zakelijke bijeenkomsten en sociale bijeenkomsten.

Ja. De meeste mensen hebben een aanpassingsperiode van maximaal vier maanden nodig voordat ze gewend raken aan - en het volledige voordeel van - het dragen van hun hoortoestellen. U mag echter verwachten dat u tijdens deze proefperiode duidelijke voordelen zult opmerken. Vergeet niet, uw audi werker is er om te helpen. Wees niet bang om te bellen of bezoek om uw zorgen te bespreken.

Lees meer

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Gehoorverlies speelt een belangrijke rol in onze cognitieve gezondheid

  Deskundigen hebben onbehandeld gehoorverlies gekoppeld aan een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en dementie.

  Ontdek waarom
 • Test uw gehoor

  Vraagt u zich af of u gehoorverlies heeft? Onze gratis online test duurt slechts vijf minuten.

  Doe de gehoortest
 • 50 voordelen van beter gehoor

  Er zijn oneindig veel voordelen aan de behandeling van gehoorverlies. We hebben de top 50 in deze gratis gids opgesomd.

  Download