Gehoorverlies

Is het moeilijk om te wennen
aan het dragen van hoortoestellen?

Is er een 'wenperiode' aan het dragen van hoortoestellen?

Het kan tot vier maanden duren voordat u gewend bent aan uw hoortoestellen en er echt het meeste uithaalt. U zult kleine veranderingen vanaf het begin opmerken, maar het is belangrijk om geduldig te zijn. Als u vragen of zorgen heeft over uw vooruitgang, is het verstandig contact op te nemen met uw audicien. Het kan voorkomen dat uw hoortoestellen tijdens de proefperiode worden aangepast naar uw luisterervaringen. Het succesvol aanpassen van uw hoortoestellen is een teaminspanning, dus wees niet bang om contact te zoeken en uw vragen te stellen aan uw audicien.

Wees realistisch

Vergeet niet dat uw gehoorverlies geleidelijk is ontstaan. In de loop der jaren is uw vermogen om sommige geluiden in het spraakspectrum en normale geluiden van uw omgeving te horen (zoals verkeer- en windgeruis, gezoem van machines en andere achtergrondgeluiden) achteruitgelopen.

Praktijk

Wanneer u begint met het dragen van hoortoestellen komen er veel geluiden op u af. Uw hersenen moeten wennen en oefenen om deze geluiden juist waar te nemen en het eigen filtersysteem weer te activeren. Sommige geluiden kunnen harder of onprettig overkomen, wanneer de hersenen gewend zijn aan het normale geluidsbeeld zal dit verdwijnen.

Wees geduldig

Het kost tijd om te wennen aan het dragen van hoortoestellen. Draag ze - zeker in de eerste periode - zoveel mogelijk om het herkennen van geluidsrichting te ontwikkelen en om te ervaren welke instellingen van hoortoestellen het beste voor u werken in verschillende situaties.

Rust

De aanpasperiode kan vermoeiend zijn. Er komen veel geluiden en veranderingen op u af, de voordelen zullen de moeite waard zijn wanneer de eerste gewenningperiode achter de rug is.

Het gaan dragen van hoortoestellen om gehoorverlies te ondersteunen is een belangrijke stap, maar het is niet de eindstreep. Het aanpassen aan hoortoestellen is meer te vergelijken met leren auto rijden, dan wennen aan lezen met een nieuwe bril. Het is een proces dat tijd, toewijding, training en geduld kost.


Vijf stappen naar het succes van horen

De volgende principes zijn door duizenden dragers van hoortoestellen gebruikt om succesvol over te stappen op een betere gehoorgezondheid:

 1. Acceptatie
  Verrassend genoeg begint de eerste stap ver voor de aankoop van hoortoestellen. Het zelf accepteren van uw gehoorverlies bereidt u voor op het traject en de hulp die u ontvangt op uw reis naar goed horen.

 2. Positieve houding
  Stap twee gaat over het maken van een persoonlijke keuze om met een open en positieve houding het hoorverbeteringstraject in te gaan. Alleen de hoortoestellen aanschaffen is nog geen garantie voor succes. Om gehoorverlies te overwinnen, moet u een verlangen hebben om te leren en de vastberadenheid om uw vermogen om te horen te vergroten. Degenen die hoortoestelgebruik met een positieve houding benaderen hebben veel meer kans om dit succes te bereiken.

 3. Onderwijs
  Stap drie, de meest effectieve remedie voor gehoorverlies en het dragen van hoortoestellen is informatie en kundige ondersteuning. Hoe meer u weet over uw gehoorverlies en behandeling, hoe actiever u zelf deel kunt nemen aan uw aanpassing aan het instellen en gebruik van uw hoortoestellen. Goed horen vereist meer dan alleen uw oren. Het is een complexe functie die de medewerking van de hersenen en uw andere zintuigen vereist.

 4. Realistische verwachtingen
  De vierde stap naar succes is het stellen van realistische verwachtingen. Hoortoestellen helpen u om zo goed mogelijk te horen, maar bieden geen genezing van uw gehoorverlies. Focus u vooral op de toevoegingen die het dragen van uw hoortoestellen brengen en vergeet daarbij niet dat de gewenningscurve zes weken tot zelfs zes maanden kan duren.

  Lees meer over het beheren van auditieve verwarring
  Wanneer u voor het eerst begint met het gebruik van hoortoestellen, zullen uw hersenen moeite hebben om alle signalen te ontvangen en te verwerken die voorheen ontbraken. Uw hersenen hebben tijd nodig om weer vertrouwd te raken met de geluiden van spraak- en omgevingsgeluiden.

  Het kan een uitdaging zijn om de hersenen te acclimatiseren aan het werkelijke geluid, na jaren van vervorming en vermindering veroorzaakt door het gehoorverlies. De waarnemingen zullen na verloop van tijd verbeteren, omdat de ware geluiden van het dagelijks leven opnieuw in het bewustzijn worden geïntroduceerd nadat deze jarenlang niet gehoord zijn.

  In eerste instantie lijken veel geluiden luid. De ware toonhoogte van de telefoon, het geluid van ritselen van uw kleding als u loopt, het brommen van uw airconditioning of het gezoem van uw koelkast motor zal luid lijken in relatie tot andere geluiden. Deze geluiden zullen echter weer deel gaan uitmaken van uw onderbewustzijn wanneer uw hersenen deze beginnen te prioriteren.

 5. Praktijk en geduld

  De vijfde stap naar succes is een combinatie van oefenen, tijd en geduld. Zodra u uw hoortoestellen voldoende uren gedragen heeft om uw hersenen te laten wennen, zult u in staat zijn om te horen zonder dat dit een bewust proces is.

  Het is een goed idee om te beginnen met een schema waarin u uw hoortoestellen eerst part-time draagt en geleidelijk opbouwt naar het dragen vanaf het moment dat u opstaat tot het moment dat u naar bed gaat.

  Veel audiciens raden aan om tijdens de gewenningsperiode regelmatig naar muziek, luisterboeken en gesprekken te luisteren. Dit kan bij grote aanpassingen een vermoeid proces zijn, pak dan uw rust maar houd ook vol. De winst is groot in de vorm van een goed gehoor.

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • 50 voordelen van beter gehoor

  Er zijn oneindig veel voordelen aan de behandeling van gehoorverlies. We hebben de top 50 in deze gratis gids opgesomd.

  Download
 • De reis naar een beter gehoor

  Vind antwoorden op de meest voorkomende vragen over gehoorverlies.

  Antwoorden krijgen
 • Vijf stappen naar beter gehoor

  Onze gratis gids leidt u door wat u moet doen als u gehoorverlies heeft.

  Download