Heeft u last van oorsuizen?
Zoemen, fluiten, klikken... dat storende geluid in uw oren noemen we tinnitus. Tinnitus treft 2,5 miljoen Nederlanders.1
Veelgestelde vragen
Tinnitus ("TIN-a-tus" of "Tin-EYE-tus") is de medische term voor het gevoel van geluid horen in je oren of hoofd wanneer er geen extern geluid aanwezig is. In de meeste gevallen is tinnitus een subjectief geluid, wat betekent dat alleen de persoon die het ervaart het kan horen. Meestal beschrijven mensen het geluid als "rinkelen in de oren", hoewel anderen het beschrijven als sissen, zoemen, fluiten, brullen en zelfs tsjirpen. Tinnitus kan sporadisch of constant zijn en het volume kan variëren van subtiel tot slopend.
De precieze oorzaken van tinnitus worden niet volledig begrepen, maar worden in verband gebracht met het volgende: blootstelling aan lawaai (bijv. door schieten of blootstelling aan harde beroeps- en vrijetijdsgeluiden), veroudering, hoofdletsel, bijwerkingen van medicijnen. 2
Een wereldwijde meta-analyse heeft aangetoond dat tinnitus wereldwijd naar schatting meer dan 740 miljoen volwassenen treft en door meer dan 120 miljoen volwassenen als een groot probleem wordt ervaren. 1
Op dit moment is er geen behandeling bekend voor tinnitus: er is niets aangetoond dat het geluid echt kan laten stoppen. Er zijn echter wel manieren om tinnitus te beheersen en verlichting te geven. De ATA raadt iedereen met tinnitus aan om een audicien te raadplegen over tinnitus.
Ja, hoewel tinnitus kan worden toegeschreven aan tal van gezondheidsproblemen, hebben mensen met tinnitus vaak ook gehoorverlies.
Versterking met hoortoestellen kan verlichting brengen voor mensen die last hebben van tinnitus, omdat ze omgevingsgeluiden kunnen versterken die kunnen helpen de aandacht van tinnitus weg te nemen.
De eerste stap in het beheer van tinnitus is om een afspraak te plannen met een hoorprofessional bij u in de buurt. U kunt ook onze snelle, gratis tinnitus test doen om meer te weten te komen over uw tinnitus en mogelijke verlichtingsopties die u op uw afspraak kunt bespreken.
Misschien ook interessant voor u:
-
Tinnitus technologie brochure
Download onze gratis brochure over onze tinnitus verlichtingsproducten.
Brochure downloaden -
Meer tinnitus technologie reviews
Ontdek wat andere tinnitus patiënten zeggen over onze technologische tinnitus oplossingen.
-
Ik heb tinnitus, wat moet ik doen?
Dr. Archelle Georgiou geeft advies aan mensen die te maken hebben met oorsuizen.
1. Jarach CM, Lugo A, Scala M, van den Brandt PA, Cederroth CR, Odone A, Garavello W, Schlee W, Langguth B, Gallus S. Global Prevalence and Incidence of Tinnitus: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol. 2022 Sep 1;79(9):888-900. doi: 10.1001/jamaneurol.2022.2189. Erratum in: JAMA Neurol. 2023 Feb 1;80(2):216. PMID: 35939312; PMCID: PMC9361184.
2. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Retrieved from: https://www.nidcd.nih.gov/health/tinnitus