Tinnitus (oorsuizen)

Symptomen en oorzaken

Wat zijn de symptomen van tinnitus?

Tinnitus symptomen variëren van persoon tot persoon. Maar de medische omschrijving van tinnitus is het horen van langdurig geluid in het oor wat in de omgeving niet te vinden is. De meeste tinnitus patiënten beschrijven het geluid als "oorsuizen", hoewel anderen het omschrijven als sissen, zoemen, fluiten, brullen of tjilpen.

Voor sommigen mensen met tinnitus is het geluid zeldzaam of tijdelijk van aard en "niet zo erg", voor hen is de tinnitus vooral hoorbaar wanneer de omgeving rustig en stil is. Voor anderen is het geluid ernstig en constant aanwezig en is het van dusdanig aard dat het de kwaliteit van leven ernstig beïnvloed.


Tot 90% van de mensen
met tinnitus hebben ook
gehoorverlies veroorzaakt door lawaai.
— WebMD

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Er is geen exacte oorzaak te benoemen voor het ontstaan van tinnitus. Wel zijn er verschillende mogelijkheden bekend die tinnitus negatief kunnen beïnvloeden. Hieronder vind u deze mogelijke beïnvloeders.

 • Luide geluiden en gehoorverlies – Blootstelling aan harde geluiden is de grootste beïnvloeders van het ontstaan en verslechteren van tinnitus. Harde geluiden kunnen de niet-regeneratieve trilharen (kleine haartjes) in het slakkenhuis vernietigen, waardoor permanente tinnitus en/of gehoorverlies ontstaat.
 • Veroudering – Naarmate we ouder worden verslechteren diezelfde trilharen geleidelijk, wat kan leiden tot tinnitus en/of gehoorverlies.
 • Ototoxische medicijnen – Sommige voorgeschreven medicijnen zoals antibiotica, ontstekingsremmers en antidepressiva zijn schadelijk voor het binnenoor en de zenuwvezels die het slakkenhuis verbinden met de hersenen.
 • Gehooraandoeningen – Aandoeningen als otosclerose en ziekte van Ménière's staan bekend om tinnitus.
 • Gezondheidstoestand – Tinnitus kan ook een symptoom zijn van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, hypertensie, stress en hoofdletsel.

Volgende: Start de tinnitustest

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Krijg tinnitus verlichting

  Relax is een tinnitus app die 12 verschillende reliëf geluiden ontworpen om te verminderen omvat ...

  Download nu
 • Begrijp uw tinnitus

  Doe onze snelle en gratis Tinnitus Test om een beter begrip van uw tinnitus te krijgen.

  Doe de test
 • Tinnitus technologie brochure

  Download onze gratis brochure over onze tinnitus verlichtingsproducten.

  Brochure downloaden