Gehoorverlies

Is cognitieve achteruitgang
gekoppeld aan gehoorverlies?

Wat is het verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang?

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen gehoorverlies, hersenfunctiedaling en verlies van hersenweefsel. Cognitieve achteruitgang treedt op als een natuurlijk onderdeel van veroudering, maar bij oudere volwassenen met gehoorverlies lijkt de achteruitgang sneller te gaan en wordt sneller hersenmassa verloren dan bij personen met een normaal gehoor.

Bevindingen uit een studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Johns Hopkins en het National Institute on Aging, dragen bij aan een groeiende lijst van gezondheidsgevolgen die in verband worden gebracht met gehoorverlies, waaronder een verhoogd risico op dementie, vallen, ziekenhuisopnames en verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid in het algemeen.

Een verwante studie door hetzelfde team vond dat oudere volwassenen met gehoorverlies veel meer kans hebben om problemen te ervaren met denken en geheugen dan personen met normaal gehoor en gaven aan dat gehoorverlies niet als een onbelangrijk onderdeel van veroudering moet worden beschouwd. Het kan gevolgen hebben voor een gezond functioneren van de hersenen op lange termijn.

Klik hier om te zien op welke andere manieren gehoorverlies en mentale scherpte met elkaar verbonden zijn en om te zien hoe de behandeling van gehoorverlies kan helpen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Meer informatie over gehoorverlies

  Krijg de feiten over gehoorverlies oorzaken, behandeling en nog veel meer.

  Meer weten
 • Vier manieren waarop gehoorverlies de gezondheid van de hersenen be├»nvloedt

  Onze gratis gids loopt door het nieuwste wetenschappelijk onderzoek.

  PDF downloaden
 • Waar te kopen

  Vind een audicien bij u in de buurt die Starkey hoortoestellen verkoopt.

  Vind een lokale audicien