Gehoorverlies

Hoe kan ik een vriend of familielid overtuigen om het gehoor te laten testen?

Ga samen voor een goed gehoor!

Het is moeilijk om iemand met gehoorverlies aan te moedigen om de hulp te zoeken die nodig is, zonder dat eerst wordt erkend en beseft dat er ook echt gehoorproblemen zijn.

Vijf tips om uw partner, familie of vrienden met gehoorverlies te helpen

 1. In plaats van te forceren om hulp te zoeken of te overweldigen met informatiebrochures en artikelen over gehoorverlies, kunt u beter voorzichtiger opereren en wachten tot de slechthorende zelf met u hierover praat. Iedereen bereikt uiteindelijk een punt waarop hulp de enige optie is. Wees bereid om te helpen wanneer hierom wordt gevraagd.
 2. Praat niet steeds over gehoorverlies, maar praat juist over van alles. Laat weten dat u er bent om te luisteren en uw relaties aan te moedigen open te zijn over de moeilijkheden met horen waarmee ze te maken hebben.
 3. Wanneer u merkt dat de slechthorende de 'schuld' van zijn of haar hoorproblemen op andere zaken schuift ('waarom mompelen mensen toch steeds meer, die nieuwslezers zijn ook niet meer als vroeger'), suggereer dan vriendelijk om het gehoor eens te laten controleren, 'voor het geval dat'. Als mensen defensief reageren en nee zeggen, laat het dan gaan voor dat moment en probeer het opnieuw op een later tijdstip. Wees geduldig en kies uw momenten verstandig. Het is beter om het gehoorverlies zo nu en dan eens te vermelden, in plaats van de hele tijd.
 4. Wanneer u kennissen heeft die gehoorverlies hebben en hoortoestellen dragen, overweeg dan om deze eens voor te stellen aan 'uw' slechthorende. Soms lukt het iemand met ervaring met gehoorverlies een persoon te helpen door te laten zien hoeveel hij of zij echt worstelt, maar ook hoeveel hulp er mogelijk is om het leven te verbeteren.
 5. Herinner uw relatie eraan dat hij of zij het gehoor snel en vrijblijvend online kan testen op starkey.nl.

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Praten met uw geliefde over gehoorverlies

  Vaak zijn mensen met het gehoorverlies de laatste die het erkennen. Ontdek waarom het belangrijk is om beter te horen.

 • Tekenen van gehoorverlies

  De vroege waarschuwingssignalen van gehoorverlies worden vaak gemist. In deze video vindt u meer informatie over de eerste signalen van hoorverlies.

 • Test uw gehoor

  Vraagt u zich af of u gehoorverlies heeft? Onze gratis online test duurt slechts vijf minuten.

  Doe de gehoortest