Hoortoestellen

Zijn twee hoortoestellen beter dan één?

Heb ik een hoortoestel nodig voor beide oren?

Menselijk gehoor is gemaakt voor twee oren. De technische term daarvoor is binauraal horen. Het auditieve systeem is ervoor ontworpen om zo goed mogelijk te kunnen horen en verstaan.

Als uit een hoortest door een audicien blijkt dat u gehoorverlies in beide oren heeft, kunnen twee hoortoestellen worden aanbevolen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen de kosten te beperken door één hoortoestel te kopen, is de waarheid dat één hoortoestel gewoon niet het werk van twee kan doen.

Twee hoortoestellen:

Een volledige luisterervaring bieden
Van het luisteren naar muziek weten we dat het horen in "stereo" in plaats van "mono" de kwaliteit van het geluid verbetert. Stereo is natuurlijker en onderscheidender, met een voller en rijker geluid. De hersenen zijn van nature in staat om geluid op deze manier te horen, maar daar is input vanuit beide oren voor nodig. Het gebruik van één hoortoestel wanneer er twee nodig zijn, levert niet de volledige input die de hersenen vereisen.


Geef uw hersenen de informatie die nodig is
Net zoals u twee oren heeft, heeft u ook twee hersenhelften die samenwerken om - wat bekend staat als - auditieve intelligentie te creëren. Elk oor stuurt een ander signaal naar de hersenen en deze signalen reizen een complex zenuwpad af. Sommige signalen blijven aan dezelfde kant van de hersenen, andere steken over naar de andere kant waar ze anders worden ontvangen en verschillende effecten hebben op perceptie en begrip. Dit complexe systeem, waarbij beide oren en beide hersenhelften betrokken zijn, helpt bij het verhogen van auditieve intelligentie en geeft u een beter beeld van alles wat u hoort.


Geluidsrichting detecteren
Geluidssignalen van beide oren geven uw hersenen de mogelijkheid te herkennen waar geluiden vandaan komen. Dit kan in sociale situaties belangrijk zijn, omdat u in een groep snel moet vaststellen welke persoon spreekt, zodat u uw aandacht op die persoon kunt vestigen. Het is ook belangrijk voor uw persoonlijke veiligheid: horen met twee oren helpt u bijvoorbeeld bij het identificeren van de richting waaruit verkeer nadert.


Bijdragen aan beter luisteren
Het is van cruciaal belang om volledig deel te nemen aan een gesprek. Als u slechts in één oor een hoortoestel draagt, kunt u de persoon aan de kant zonder hoortoestel niet horen. Of u nu in een zakelijke of sociale omgeving zit, twee hoortoestellen zorgen voor een betere localisatie en verstaanbaarheid.


Minder behoefte aan volume verhoging
Wanneer twee hoortoestellen worden gedragen, kunt u ze op een lager volume houden en toch voldoende horen. Met slechts één hoortoestel moet u het volume vaak op een onaangenaam hoog niveau zetten om het ontbrekende hoortoestel te compenseren. Dit kan leiden tot een van de meest voorkomende klachten van dragers van hoortoestellen - dat alles te luid klinkt. Door het volume laag te houden, beschermt u uw gehoor ook tegen verdere beschadiging.


Stemmen onderscheiden uit omgevingsgeluiden
Twee hoortoestellen met directionele microfoons stellen u in staat om het achtergrondgeluid in een omgeving te filteren en u te concentreren op de persoon die aan het woord is. Met slechts één hoortoestel mengen geluiden zich en is het moeilijk om onderscheid te maken tussen het gesproken woord en de omgevingsruis.


Tinnitus helpen maskeren
Als u last heeft van tinnitus (oorsuizen), kan het gebruik van twee hoortoestellen helpen. Hoortoestellen worden vaak aanbevolen voor tinnitusverlichting. Om een optimale maskering te realiseren zal het inzetten van twee hoortoestellen wenselijk zijn.


Meer tevredenheid over hoortoestellen in het algemeen
Studies tonen aan dat mensen die twee hoortoestellen dragen wanneer dat nodig is meer tevreden zijn met hun hoortoestellen dan degenen die ervoor kiezen om slechts een te dragen. De kwaliteit van het geluid van twee hoortoestellen verbetert de luisterervaring aanzienlijk. De meesten zeggen dat als ze eenmaal twee hoortoestellen hebben geprobeerd, ze nooit meer terug zouden gaan naar het dragen van slechts één.


Meer ontspannen luisteren
Om alle bovenstaande redenen is luisteren met twee hoortoestellen minder vermoeiend. U hoeft zich niet in te spannen om gesprekken te volgen en de geluiden om u heen te filteren.

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Meer informatie over gehoorverlies

  Krijg de feiten over gehoorverlies oorzaken, behandeling en nog veel meer.

  Meer weten
 • Test uw gehoor

  Vraagt u zich af of u gehoorverlies heeft? Onze gratis online test duurt slechts vijf minuten.

  Doe de gehoortest
 • Een afspraak plannen

  Vind een Starkey professional

  Maak een afspraak