Hoorverlies

Is gehoorverlies
te voorkomen?

Hoe kan ik de kans op gehoorverlies verkleinen?

Voor het grootste deel is gehoorverlies niet te voorkomen. Gehoorverlies veroorzaakt door veroudering (de belangrijkste oorzaak), ziekte, erfelijkheid, letsel of biologie kan niet worden voorkomen.

Echter, lawaaislechthorendheid, de tweede belangrijkste oorzaak van gehoorverlies, is te voorkomen.

Lawaaislechthorendheid is gehoorverlies veroorzaakt door blootstelling aan een intense geluidspuls (bijvoorbeeld een explosie of geweerschot) of regelmatige, herhaalde blootstelling aan te luide geluiden voor langere tijdsperiodes. Denk daarbij aan herhaalde aanwezigheid bij concerten en festivals of werken in een industriƫle- of bouwomgeving zonder goede gehoorbescherming.

Er zijn drie belangrijke factoren voor het ontstaan van gehoorbeschadiging: de luidheid of decibel (dB) van het geluid, de nabijheid van harde geluiden en de duur van de blootstelling.

Geluiden die leiden tot gehoorbeschadigingen zijn onder andere geluid op of boven 85 dB. Hoe harder het geluid, hoe minder tijd het kost om gehoorschade toe te brengen. Bovendien zijn de afstand van de bron van het geluid naar uw oren en de duur van de tijd dat u wordt blootgesteld aan het geluid ook factoren van de hoeveelheid schade die kan optreden.

U kunt lawaaibeschadiging voorkomen met deze goede tips voor gehoorbescherming.

Misschien vindt u dit ook leuk:

signs-of-hearing-loss
Tekenen van gehoorverlies

De vroege waarschuwingssignalen van gehoorverlies worden vaak gemist. In deze video vindt u meer informatie over de eerste signalen van hoorverlies.

Bekijk de video

learn about hearing loss
Meer informatie over gehoorverlies

Krijg de feiten over gehoorverlies oorzaken, behandeling en nog veel meer.

Meer weten
cognitive-health
Gehoorverlies speelt een belangrijke rol in onze cognitieve gezondheid

Deskundigen hebben onbehandeld gehoorverlies gekoppeld aan een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en dementie.

Ontdek waarom