Ondersteuning

Wennen aan hoortoestellen

Met deze stappen zal het wennen aan het dragen van uw hoortoestellen soepel verlopen.

Hoortoestellen zijn niet net als een bril

Het dragen van hoortoestellen om gehoorverlies te behandelen is een belangrijke stap, maar het is niet de eindstreep. Want in tegenstelling tot het dragen van een bril, zijn de voordelen niet altijd direct of duidelijk.

Wanneer u voor het eerst begint met het gebruik van hoortoestellen, zullen uw hersenen moeite hebben om alle signalen te ontvangen en te verwerken die voorheen ontbraken. Uw hersenen hebben tijd nodig om weer vertrouwd te raken met de geluiden van spraak en omgevingsgeluiden. Wennen aan hoortoestellen is een proces dat tijd, toewijding, kennis en geduld kost.

Vijf stappen naar succesvol goed horen

De volgende principes zijn door duizenden dragers van hoortoestellen gebruikt om succesvol over te stappen op een betere hoorgezondheid.

 1. Acceptatie
  Verrassend genoeg begint de eerste stap ver voor de aankoop van hoortoestellen. Het accepteren van uw gehoorverlies bereidt u voor op het traject en de hulp die u ontvangt tijdens uw reis naar beter gehoor te beginnen. Stoppen met het verbergen of ontkennen van een gehoorverlies is een noodzakelijke eerste stap.
  Zie veelgestelde vragen – Als ik denk dat ik een probleem heb, wat moet ik dan doen?

 2. Positieve houding
  Stap twee gaat over het maken van een persoonlijke keuze om met een open en positieve houding het hoorverbeteringstraject in te gaan. Om alleen hoortoestellen aan te schaffen, is geen garantie tot succes. Om gehoorverlies te overwinnen, moet u een verlangen hebben om te leren en vastberadenheid om uw vermogen om te horen te vergroten. Degenen die hoortoestelgebruik met een positieve houding benaderen hebben veel meer kans om dit succes te bereiken.
  Zie veelgestelde vragen – Hoe verbetert een hoortoestel mijn levenskwaliteit? 
  Zie veelgestelde vragen – Herstelt een hoortoestel mijn gehoor?

 3. Onderwijs
  Stap drie, de meest effectieve remedie voor gehoorverlies en het dragen van hoortoestellen is informatie en kundige ondersteuning. Hoe meer u weet over uw gehoorverlies en behandeling, hoe actiever u deel kunt nemen aan uw aanpassing aan het instellen en gebruik van uw hoortoestellen. Goed horen vereist meer dan alleen uw oren. Het is een complexe functie die de medewerking van de hersenen en uw andere zintuigen vereist.
  Zie veelgestelde vragen – Hoe weet ik welk hoortoestel het beste voor mij zal zijn?  
  Zie hoortoestelvinder

 4. Realistische verwachtingen
  De vierde stap naar succes is het stellen van realistische verwachtingen. Hoortoestellen helpen u om beter te horen, maar bieden geen genezing van uw gehoorverlies. Focus u vooral op de toevoegingen die het dragen van uw hoortoestellen brengt en vergeet niet dat de gewenningscurve zes weken tot zelfs zes maanden kan duren.
  Zie veelgestelde vragen – Is er een aanpassingsperiode voor het dragen van hoortoestellen?

 5. Praktijk en geduld
  De vijfde stap naar succes is een combinatie van oefenen, tijd en geduld. Zodra u de hoortoestellen voldoende uren gedragen heeft om uw hersenen te laten wennen, zult u in staat zijn om te horen zonder dat dit een bewust proces is.

  Veel audiciens raden aan om tijdens de gewenningsperiode regelmatig naar muziek, luisterboeken en gesprekken te luisteren. Dit kan bij grote aanpassingen een vermoeid proces zijn, pak dan uw rust maar houd ook vol. De winst is groot in de vorm van een goed gehoor.
  Zie veelgestelde vragen – Is er een aanpassingsperiode voor het dragen van hoortoestellen? 
  Helpdesk

Misschien vindt u dit ook leuk:

 • Wat u verwachten van uw hoortoestellen

  Onze gratis brochure biedt slimme stappen en tips voor dragers van nieuwe hoortoestellen.

  Download het
 • Hoortoestelvinder

  Zoek een hoortoestel dat bij u in de juiste plaats is.

  Slag
 • Waar te kopen

  Vind een audicien bij u in de buurt die Starkey hoortoestellen verkoopt.

  Vind een lokale audicien